Rezerwuj


SMACZNY WROCŁAW – KULINARNE ATRAKCJE DLA MIESZKANCÓW I TURYSTÓW

02.06.2017

                                                       SMACZNY  WROCŁAW

 

 

   Wszystko wskazuje na to, że  początek czerwca grozi nam poważnymi pokusami smakowymi i konsekwencjami przy kolejnych kontrolach wagowych. Ale nie znam takich, którzy potrafiliby się oprzeć… Po raz dziewiąty będziemy w ten weekend kulinarnie świętować włączenie Polski do Unii Europejskiej.

 

   Główny dzień festiwalu „Europa na widelcu”  to sobota (3.VI.) – Wielka Europejska Uczta. – Wybraliśmy w tym roku prawdziwe kulinarne hity, dania najbardziej charakterystyczne dla siedemnastu krajów i jednego miasta, czyli Wrocławia – powiedział na konferencji prasowej Robert Makłowicz.

   Porcje jedzenia na wrocławskim Rynku będą kosztować 5 złotych, bony do kupienia w festiwalowych kasach. Dochód organizatorzy przeznaczają na stypendia dla uczniów wrocławskiej szkoły gastronomicznej. W sobotę cieszę się na pokazy gotowania, które poprowadzą m.inn. Robert Makłowicz i Michał Czekajło – szef kuchni Browaru 100 Mostów. Rozstrzygnięty zostanie konkurs na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017 oraz przyznany tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2017.

 

   Ale będzie też oferta dla ducha i ucha. Będą koncerty. Zagrają chorwacki Zagorje Brass Quintet, Janusz Yanina Iwański z zespołem, folkowy Bartnicky Band i Wrocław Respect Orchestra, z którą wystąpią m.inn. Joao De Sousa, Filip Fairweather i Nowozelandczyk Sam Alty.

   Dodatkowe atrakcje to Letnia Strefa Radia ZET Gold, fotobudka, warsztaty i zabawy dla dzieci i strefa chilloutu. Odbędą się wartsztaty rzemieśliczo – pszczelarskie dla dzieci, warsztaty pieczenia chleba, w strefie Philipiak będziemy mogli skosztować świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw oraz kolorowych naleśników smażonych bez tłuszczu.

   W Strefie Etno Cafe poznamy tajemnice kawy. Ale Festiwal rozgrywa się też i poza jego centralną areną, czyli Rynkiem. Na przykład: Maraton Miejskiej Biblioteki Publicznej, w jej kilku filiach pojawi się strefa wydawnictw kulinarnych, będą spotkania dotyczące zdrowego odżywiania i pszczelarstwa. W ramach „Kulinarnej Nocy” w Bibliotece warsztaty artystyczne i kulinarne dla dzieci, spotkania, projekcje.

   Tradycyjnie w Browarze Mieszczańskim w weekend zaplanowano zlot foodtrucków, strefę piw rzemieślniczych i win chorwackich. Będzie plac zabaw i strefa artystyczna, czyli pokazy dyplomantów łodzkiej ASP z kierunku Food Design, wystawa o historii polskiej wódki i… również koncerty.

 

   W Kinie Nowe Horyzonty w piątek zaczyna się „ Filmowa Europa na widelcu”. W programie przeglądu znalazły się dokumenty i fabularne klasyki kina związanego z kulinariami. Na początek pokazany będzie obraz „ Wobronie jedzenia” Michaela Schwarza z 2015 roku i „ Natura, kobiety i wino” w reżyserii Giulia Graglia z 2011 r. Kolejne filmy, prezentowane już w sobotę, to „ Wtajemniczeni” Macieja Kowalczuka oraz zestaw filmów krótkometrażowych, „ Kucharz Pałacowy” w reżyserii Bartosza Dziamskiego i „ Świat według Łukasza” Piotra Sochy oraz „ Slow Food Story” w reż. Stefana Sardo.

 

   W niedzielę, najpierw seans dla dzieci „Charlie i fabryka czekolady” Tima Burtona  (o godzinie 11.00). Wieczorem projekcja kultowej „ Uczty Babette” z 1987 roku na finał przeglądu.  Pokazom towarzyszyć będą poczęstunki związane z tematyką filmów.

 

   Na koniec menu wielkiej uczty na wrocławskim Rynku. Z Belgii wołowina w piwie po flamandzku, cykoria w szynce zapieczona z serem gruyere pod beszamelem, szaszłyk z truskawek i szparagów polany czekoladą. Z Austrii – mostek cielęcy nadziewany mięsem i jarzynami ,podany z sałatką ziemniaczaną i sałatka śledziowa z ziemniakami. Irlandię reprezentować będzie szarpana baranina marynowana w irlandzkiej whiskey, podana w formie miniburgera i jabłka pieczone z cynamonem na kruszonych biszkoptach. Litwę – chłodnik na kwasie chlebowym. Niemcy – kiełbaski norymberskie z zielonym sosem i kapusta kiszona po bawarsku.

 

   Będą jeszcze – zupa z kapusty włoskiej z kiełbasą chorizo i dorsz zapiekany pod beszamelem, podany z ziemniakami z Portugalii, słowackie pierożki z bryndzą, szwedzkie pulpety rybne w sosie z wędzonego łososia i koperku oraz gulasz segedyński i chłodnik wiśniowy z Węgier. Swoje kulinarne wyspy na Rynku będą miały również Chorwacja, Włochy, Holandia, Hiszpania, Czechy, Grecja, Francja i oczywiście Polska.

 

   Po polsku zjemy rolady wołowe, gołąbki z białą kaszą gryczaną i grzybami oraz sernik krakowski. O prestiż kuchni wrocławskiej zadba Zbigniew Koźlik, który przygotuje filet z kaczki na salsie z buraka i śliwek oraz piernik aromatyzowany herbatą lipową…

 

   Ja na wszelki wypadek  do hotelowego pokoju na noc zamawiam termos z  herbatą. Z zieloną herbatą. Wszystkim życzę smacznego Wrocławia.

 

 

                                      Hotelowy Bywalec

 

Europa na Widelcu 2017

9. edycja festiwalu Europa na Widelcu odbędzie się między 31 maja 2017 a 4 czerwca. Jak zwykle czeka mnóstwo atrakcji kulinarnych i nie tylko. Festiwal rozpocznie tradycyjny jarmark produktów regionalnych, który przypomni, jak smakują lokalne produkty. Jarmark będzie trwał przez cały festiwal.

Pierwszego dnia festiwalu coś dla siebie znajdą także dzieci. Specjalnie dla nich między 31 maja a 3 czerwca zaplanowano Maraton Miejskiej Biblioteki Publicznej. Dzieciaki wezmą udział w warsztatach kulinarnych i muzycznych oraz spotkają się z autorami książek kulinarnych dla najmłodszych. Główną atrakcją cyklu będzie wydarzenie o tajemniczej nazwie – Nocny Smak Biblioteki, pod którą kryje się noc spędzona w bibliotece i smaczne przekąski na kolację i śniadanie.

Czym byłaby Europa na Widelcu bez Targów Książek Kulinarnych. Od czwartku do soboty o swoich doświadczeniach w kuchni opowiedzą autorzy – Robert Makłowicz, Hanna i Paweł Lisowie, Paweł Suwała i Piotr Szczęsny.

2 czerwca kino Nowe Horyzonty zaprosi prawdziwych smakoszy dobrego filmu na Przegląd Filmów Kulinarnych, podczas którego zobaczymy m.in. „Naturę, kobiety i wino”, „Charliego i fabrykę czekolady” oraz „Głód mięsa”.

Nie zabraknie także okazji do wzniesienia wspólnego toastu podczas Festiwalu Food Trucków i Zacnego Piwa w Browarze Mieszczańskim w sobotę i niedzielę.

Gwoździem programu będzie jednak jak co roku sobotnia huczna biesiada na wrocławskim Rynku z dobrą muzyką w tle. Na wrocławian i turystów będą czekały potrawy z 18 różnych krajów Europy.

3 czerwca (sobota) Główny dzień festiwalu – Wielka europejska uczta *

Tego dnia na rynku wiele atrakcji: warsztaty pieczenia chleba, zabawy dla dzieci z Minieurolandem, strefa miodu i kawy. Cały dzień towarzyszyć nam będzie radio ZET Gold – zarówno na antenie, jak w swojej Letniej Strefie.

Program wydarzeń na scenie*

  • 12.00 Rozpoczęcie wydarzeń na scenie – DJ Maciek Turowski
  • 12.15 Parada kucharzy
  • 12.30 Prezentacja zespołów kucharskich
  • 12.45 Oficjalne otwarcie festiwalu – Piotr Bikont i Robert Makłowicz
  • 12.50 Rozpoczęcie wielkiej europejskiej uczty na rynku
  • 12.50 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
  • 13.20 Występ zespołu Zagorje Brass Quintet
  • 14.00 Konkurs dla publiczności
  • 14.15 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Wojciech Harapkiewicz, szef kuchni restauracji Babinicz w kompleksie Dworzysko przygotują potrawę z dziczyzny
  • 14.45 Konkurs hotelu Dworzysko
  • 14.55 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą wśród potraw
  • 15.15 Koncert Janusza Yaniny Iwańskiego z zespołem
  • 16.15 Piotr Bikont i Robert Makłowicz z kamerą na Jarmarku
  • 16.30 Konkurs dla publiczności
  • 16.40 Gotowanie na scenie – Robert Makłowicz i Michał Czekajło, szef kuchni Browaru 100 Mostów ugotują danie na bazie piwa
  • 17.00 Konkurs dla publiczności
  • 17.10 Gotowanie na scenie – szef kuchni Jerzy Sobieniak, promotor kampanii „Polska Smakuje Jakością” przygotuje potrawę z wieprzowiny wytwarzanej w Systemie Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP
  • 17.30 Konkurs dla publiczności
  • 17.40 Gotowanie na scenie – Przemek Bogucki, szef kuchni Active Hotel zaprezentuje przygotowanie fit-potraw
  • 18.00 koncert zespołu Bartnicky Band
  • 18.30 Konkurs dla publiczności
  • 18.40 Pokaz parzenia kawy – Etno Cafe
  • 19.00 Rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszy Smak Dolnego Śląska 2017 i ogłoszenie wyników konkursu o tytuł Mistrza Dobrego Smaku Wrocławskich Spotkań Nalewkowych 2017
  • 19.15 Tort „Europy na widelcu”
  • 20.00 Koncert Wroclaw Respect Orchestra, z którą wystąpią: Joao De Sousa (Portugalia),Yana Semerenko (Ukraina), Philip Fairweather (Wielka Brytania), Sam Alty (Nowa Zelandia), Keelah Rose Calloway (USA).
  • 22.00 Zakończenie wydarzeń na scenie

* Podane godziny mają charakter orientacyjny i w związku z duża dynamiką wydarzeń na scenie mogą ulec przesunięciu.

Zagorje Brass Quintet z Chorwacji – grupa młodych wykształconych muzyków, którzy grają szeroki repertuar jazzu, swingu i muzyki filmowej na instrumentach światowej marki Bach Stradivarius.

Janusz Yanina Iwański z zespołem – artysta, którego nie trzeba rekomendować. Gitarzysta, kompozytor, producent i autor tekstów. W ostatnich latach znany szerokiej publiczności przede wszystkim ze współpracy z zespołem MAANAM, a także ze wcześniejszych dokonań duetu SOYKA YANINA. Podczas festiwalu wystąpi ze swoim specjalnym projektem THE BEATLES ACOUSTIC PLUS.

Bartnicky Band – zespół, przy którym nie da się nie bawić. Gra charakterystyczne połączenie muzyki nowoczesnej z folkiem. Na jego czele stoi skrzypek i wokalista czeskiego pochodzenia, Bogdan Bartnicki. Członkowie zespołu to zawodowi muzycy, łączący umiejętności z tym, co im w duszy gra.

Wroclaw Respect Orchestra – to wyjątkowy projekt wrocławskich muzyków pod kierownictwem Mariusz Dziubka, którego frontmanem jest Paweł Gołębski.

Wydarzenia festiwalowe na wrocławskim Rynku:

  • 31 maja–4 czerwca (środa – niedziela) Jarmark produktów regionalnych
  • 1–3 czerwca (czwartek – sobota) Targi Książek Kulinarnych
  • 3 czerwca (sobota) Biesiada europejska na wrocławskim Rynku

Wydarzenia festiwalowe poza Rynkiem:

  • 31 maja–3 czerwca (środa – sobota) Maraton Miejskiej Biblioteki Publicznej
  • 2 czerwca (piątek) Przegląd Filmów Kulinarnych w kinie Nowe Horyzonty
  • 3–4 czerwca (niedziela) Festiwal Food Trucków i Zacnego Piwa w Browarze Mieszczańskim
Opublikowane przez: Michał Boruta